Σάββατο 3 Μαΐου 2014

Κουαρτέτο για το τέλος του Χρόνου




"και ορκίστηκε σ’ Αυτόν που ζει στους 
αιώνες των αιώνων, ο οποίος έχτισε τον ουρανό 
και όσα υπάρχουν σ’ αυτόν, και τη γη και όσα 
υπάρχουν σ’ αυτήν, και τη θάλασσα και όσα 
υπάρχουν σ’ αυτήν, ότι χρόνος πια δεν υπάρχει. "

Ο τίτλος αυτού του άλμπουμ είναι παρμένος από τη Αποκάλυψη του Ιωάννη, 10-6. Υποθέτω πως είναι ξεκάθαρη αναφορά του ίδιου του Olivier Messiaen στην Αποκάλυψη του ανθρώπινου νου απέναντι στην κτηνωδία,την αχαλίνωτη βία και το σκοτάδι έτσι όπως αυτός τα έζησε ως κρατούμενος στα στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Σιλεσία του πολιτισμένου κόσμου το 1940.
Συχνά-πυκνά διαβάζω για διάφορα που συμβαίνουν γύρω μας και μακρυά μας σε αυτόν τον πλανήτη.Δεκάδες μικρές και μεγάλες αποκαλύψεις,σημάδια πως κάτι δεν πάει καθόλου καλά. Κάποιες φορές πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθεί να συλλάβει τη θλίψη του Γάλλου συνθέτη όταν αντιμετώπιζε το θάνατο σε καθημερινή βάση.Τέτοιες στιγμές θέλω να εξαϋλωθώ ώστε τα μόρια μου,αθάνατα ως είναι, να επιστρέψουν σε μια άλλη πιο χρήσιμη μορφή,από τη δική μου τη θνητή, για αυτό τον κόσμο.Ο ίδιος ο Messiaen μετέτρεψε αυτή τη θλίψη σε μουσική μινιμαλισμού,εσωτερικότητας και απόγνωσης.Αν θες να μην τα νοιώσεις αυτά τα συναισθήματα,ας μην ακούσεις αυτό το cd. Η ασυνήθιστη τετράδα οργάνων (τσέλο,πιάνο,βιολί, κλαρινέτο) εξηγείται από το γεγονός πως μόνο αυτά υπήρχαν στο στρατόπεδο. Δεν λες καλά που υπήρχαν και αυτά,  όπλα και ανάχωμα ενάντια στην αποκτήνωση.
Τα εκφραστικά του μέσα είναι περιορισμένα,αλλά αυτό είναι ένα αναγκαίο κακό. Όσα θέλει να πει,όμως, δεν περιορίζονται χρονικά και γεωγραφικά αντίθετα,όπως αναφέρει και το χωρίο του Ιωάννη συνθέτουν το τέλος του χρόνου,του κάθε χρόνου,όποτε.Πέρα από την ασύλληπτη ομορφιά αυτής της μουσικής, κάπως έτσι, ως μήνυμα, την έχω πάντα στο μυαλό μου.
Πως εάν δεν αλλάξουν πολλά,το τέλος του Χρόνου,(τουλάχιστον αυτής της γραμμικής έννοιας όπως την ορίζει το ανθρώπινο μυαλό) θα έρθει πολύ σύντομα.

https://www.youtube.com/watch?v=UeSVu1zbF94

http://www.discogs.com/Messiaen-Quatuor-Pour-La-Fin-Du-Temps/release/1818470

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου