Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Η μύχια συνενοχή της 9/11




..."Το ότι είχαμε ονειρευτεί αυτό το γεγονός, το ότι το είχε ονειρευτεί όλος ο κόσμος, χωρίς εξαίρεση-γιατί δεν γίνεται να μην ονειρεύεσαι την κατάλυση οποιασδήποτε δύναμης γίνεται μέχρι τέτοιου σημείου ηγεμονική-είναι απαράδεκτο για τη Δυτική ηθική συνείδηση, είναι όμως παρ' όλα αυτά γεγονός, και μάλιστα ανάλογο με την αξιολύπητη βία όλων των λόγων που θέλουν να το διαγράψουν.
Τελικά εκείνοι το έκαναν, αλλά εμείς το θελήσαμε. Αν δε λάβουμε αυτό υπ' όψιν, τότε το γεγονός χάνει κάθε συμβολική διάσταση. Γίνεται καθαρή σύμπτωση, αμιγώς συμβολική πράξη, φονική φαντασμαγορία ορισμένων φανατικών, τους οποίους θα αρκούσε, επομένως, να πατάξουμε. Ωστόσο, το ξέρουμε πως δεν είναι έτσι. Εξ ου και το αντιφοβικό παραλήρημα, για να εξορκιστεί το κακό. Γιατί το κακό βρίσκεται εκεί, παντού, πραγματικό σκοτεινό αντικείμενο του πόθου. Χωρίς αυτή την μύχια συνενοχή, το γεγονός δεν θα είχε την απήχηση που έχει, ενώ οι τρομοκράτες αναμφίβολα γνωρίζουν, στη συμβολική στρατηγική τους, ότι μπορούν να βασίζονται σε αυτήν την ανομολόγητη συνενοχή.
Τούτο ξεπερνά κατά πολύ το μίσος για την κυρίαρχη παγκόσμια δύναμη που νοιώθουν οι απόκληροι και τα θύματα της εκμετάλλευσης, αυτοί που βρέθηκαν στην λάθος πλευρά της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Ο κακόβουλος αυτός πόθος βρίσκεται στην καρδιά ακόμη και εκείνων που νέμονται τα προνόμια της. Η αλλεργία για κάθε οριστική τάξη, για κάθε οριστική δύναμη, είναι-ευτυχώς-παγκόσμια, και οι πύργοι του World Trade Center ενσάρκωναν στην εντέλεια, ακριβώς ως δίδυμοι,αυτή την οριστική τάξη"...

Από τη μπροσούρα Το πνεύμα της τρομοκρατίας του Ζαν Μποντριγιάρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου