Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Go down, old Hannah



"After freedom, he had what they call chain-gang slaves. He paid them out of jail to work for him. They watched us with guns all the time. If you didn't work in a hurry, they would whup you with a strap that had five-six holes in it."

Στο Τέξας, κάποιες από τις μεγάλες φυλακές για έγχρωμους βρίσκονταν σε εκτάσεις στις οποίες κάποτε δούλευαν σκλάβοι. Τα τραγούδια των σκλάβων πρώτα πέρασαν σε "ελεύθερους" μισθωτές γης και μετά στους κρατούμενους-πάντα μαύροι. Οι μεγάλες φυλακές λειτουργούσαν στη λογική της παραγωγής για το κράτος και όχι ως σωφρονιστήρια για όσους είχαν "παραβατική" συμπεριφορά.

Οι κρατούμενοι δούλευαν από την ανατολή του Ήλιου μέχρι τη δύση, συχνά τους εξανάγκαζαν να γυρνούν στους κοιτώνες τους τρέχοντας. Η τιμωρία όταν κάποιος δεν πλησίαζε σε "απόδοση" τον πιο παραγωγικό κρατούμενο ήταν μαστίγωμα επί τόπου.

Ήταν τρομαχτικό να ακούς το "Go down, old Hannah" το οποίο πρωτοτραγουδήθηκε, ίσως, πριν το 1900 και είχε την ίδια σημασία, τουλάχιστον, με τη δεκαετία του 1930. Old Hannah  είναι ο Ήλιος. Ο  γεμάτος αγωνία  κρατούμενος προτιμά ο κόσμος να φτάσει στο τέλος του παρά να δει ξανά τον Ήλιο να ανατέλλει και να προσθέτει νέα μαρτύρια στο σώμα και το μυαλό του.


Leadbelly "Go down, old hannah" (version 1): https://www.youtube.com/watch?v=-c4syHEtdjY

Leadbelly "Go down, old hannah" (version 2): https://www.youtube.com/watch?v=R386EQFlvik

Jackie o Motherfucker "Go down, old hannah": https://www.youtube.com/watch?v=w43lG14XjPo




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου