Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Η τέχνη του Johannes Mundinger: εμπόλεμη χωρική γυμναστική



Τα χρώματα θέλουν επίμονα να ξεφύγουν από τους περιορισμούς τους: αντιπαλεύουν τη χωροταξία της τοποθέτησης τους, αντιστέκονται στη γεωγραφία του χώρου που βρίσκονται, απειλούν να σε βάλουν σε κίνηση σε μια αίθουσα γυμναστικής, διαφωνούν με τη χρήση του υπαρκτού χώρου και αντιπροτείνουν κάτι άλλο, διαφορετικό,
Μια πολυδιάστατη γεωγραφία του χώρου με χρώματα που διαπλέκονται, το ένα επικαλύπτει το άλλο σε μια αέναη κίνηση μέσα σε, δυστυχώς μόνο, τρεις διαστάσεις. Αυτές τις διαστάσεις είναι που αρνούνται, επιθυμούν περισσότερες, συμβιβάζονται στο ελάχιστο ακόμη και  με τις μεγάλες κλίμακες των έργων του.
Τοποθετούνται με χαρακτηριστική αυτονομία σε διαρκή πολεμική κίνηση μεταξύ τους, μοιάζουν να διαγωνίζονται σε μια μάχη επικράτησης.Μεταξύ τους μια και οι αιχμές των σχημάτων και των μορφών τους, σαν ξίφη, χώνονται η μία μέσα στην άλλη.
Απέναντι στο θεατή απειλώντας να τον κατακλύσουν και να κυριαρχήσουν επάνω του.
Μπροστά στον ίδιο τον καλλιτέχνη μια και επιθυμούν να λειτουργήσουν αυτόνομα και να τον εξαντλήσουν-τόσο πνευματικά όσο και σωματικά-υποβάλλοντας τον στην ιδιαίτερη, και τόσο ευχάριστα δραματική, εμπόλεμη αγωνία του άγνωστου.
Δεν υπάρχουν όρια, οι μεγάλες κλίμακες του Johannes Mundinger δεν επαρκούν, τα έργα του ασφυκτιούν και φωνάζουν πως θέλουν να παρεκτραπούν και να εισβάλουν με βία στην καθημερινότητα σου.
Με βασική αιχμή τους το κολάζ, λογική και αισθητική εξ ορισμού ανοιχτή σε νέες διατυπώσεις,καταλαμβάνουν το ζωτικό σου χώρο, δημιουργώντας νέες απορίες, αναπάντητες προκλήσεις που περιμένουν τη σειρά τους και μια συνεχή ζωογόνο κινητικότητα των ματιών σου. Αυτόνομες οντότητες πολλαπλών διαστάσεων ξιφουλκούν με την κανονικότητα σου, ξιφουλκούν με 'σένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου