Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Reel to real cacophony



Η βιομηχανική Επανάσταση ή εκβιομηχάνιση για να είμαστε και σωστότεροι σύμφωνα με τη σύγχρονη βιβλιογραφία είχε πολλές και γνωστές πλέον συνέπειες στις ζωές όλων των μη-αστών.
Από τον Τοκβίλ που περιέγραφε τις θλιβερές ζωές των εργατών στο μουντό και άθλιο Μάντσεστερ,στον Ντίκενς που έγραφε για τους φτωχούς του Λονδίνου, ακόμα και στο Μπλέηκ που με τον αποκαλυπτικό του τρόπο μιλούσε για τον εξανδραποδισμό του ανθρώπου από τη μηχανή έως τα απόκοτα(σε Αγγλία και Αμερική κυρίως) αυτής της εργατικής τάξης,τα παιδιά του punk και του new wave, οι συνέπειες αυτών των κοσμογονικών αλλαγών πέρασαν μέσα από τραγούδια,βιβλία,στίχους,εντυπώσεις στο σήμερα.
Μι τέτοια περίπτωση έχουμε και εδώ. Το συγκεκριμένο άλμπουμ αποτελεί προσωπική αδυναμία για ένα γκρουπ που,δικαίως, προκαλεί το γέλιο σε όποιον  διαβάζει γι'αυτούς.Από απόλυτα πετυχημένοι stadium rockers των σιχαμένων 80's σε γραφικούς "καλλιτέχνες που επέστρεψαν" για να μας κάνουν να βαρεθούμε χρόνια αργότερα.
Στα 1979,όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Η Γλασκόβη,αυτή που περιέγραψε πολύ πετυχημένα πριν ακολουθήσει το δρόμο της φήμης ο Irvine Welsh, της ανεργίας, του ποτού και της απόγνωσης έχει το μουσικό της soundtrack των τελών των 70's.Σκοτεινοί industrial ήχοι, ρυθμοί σαν οι Kraftwerk να μετακόμισαν βόρεια, φωνητικά σαν να προσπαθούν να ακουστούν μέσα από παλιά εγκαταλειμένα εργοστάσια της βρετανικής υπαίθρου.New wave σκοτεινή αισθητική από μερικά παιδιά της διπλανής πόρτας.Τραγούδια που σε πιάνουν από το γιακά και σου λένε άκουσε.
Ίσως η μετάβαση αυτών των τύπων από την πραγματική καλλιτεχνική έκφραση,όπως αντικατοπτρίζεται εδώ,  προς τα charts, να δικαιολογείται από τη αγωνία(διάβασε Welsh και πάλι γι' αυτό) του φευγιού.Να φύγουν,να πάνε κάπου καλύτερα, εκεί που έχουν δουλειές,καλύτερη ζωή,περισσότερο ήλιο.Οι αχτίδες του δεν χωρούν πουθενά σε αυτό το άλμπουμ.

Simple Minds-Real to real cacophony
http://www.discogs.com/Simple-Minds-Real-To-Real-Cacophony/release/905341

Naked Eye
https://www.youtube.com/watch?v=aDRQs9GFxhM&list=PL73DB9B8A850D55BF

Citizen(Dance of youth)
https://www.youtube.com/watch?v=j_J3xkuFnWA&list=PL73DB9B8A850D55BF

Factory
https://www.youtube.com/watch?v=CJ48JoIvS04&list=PL73DB9B8A850D55BF



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου