Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Να εκφράζεις αυτό που δεν μπορεί να εκφραστεί

Half Japanese "1/2 gentlemen, not beasts"


Παρότι μη μουσικός μου είναι απόλυτα κατανοητή η δυσκολία της έκφρασης μέσω της έξω-λεκτικής επικοινωνίας που λέγεται μουσική. Η προσπάθεια αυτή μπορεί να σε διαλύσει, να χάσεις τον ύπνο σου, την ηρεμία σου ακόμα και την ισορροπία σου. Η έκφραση όσων δεν εκφράζουμε στην καθημερινότητα μας-πάθη, συγκινήσεις,συναισθήματα, πολλά για τα οποία ντρεπόμαστε- μου μοιάζει σαν μια ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί. Και από κάτω το χάος. Και εσύ να "πρέπει να τα πεις" με κάθε κόστος...
Μέσα από το rock n' roll πολλοί outsiders, άτομα αντικοινωνικά, "προβληματικά", όσοι και όσες αδυνατούσαν να προσαρμοστούν στην κανονικότητα, βρήκαν μια διαδικασία  έκφρασης. Ευτυχώς για όλους μας, αυτή η διαδικασία δεν ήταν ποτέ βατή-προσπελάσιμη από όλους- ούτε και είχε μόνο μια διαδρομή. Τα αδέρφια Jad Fair και David Fair, ο πυρήνας δηλαδή πίσω από το όνομα Half Japanese, βάζουν υποψηφιότητα για τις περισσότερες από τις παραπάνω κατηγορίες. Ο δρόμος τους δύσκολος και άδηλος.
Και όμως, Πίσω από δύο nerds που γκαραζό-ταλαιπωρούν κιθάρες, κρύφτηκε μεγάλο πάθος και θράσος. Πάθος έκφρασης αυθεντικών μετεφηβικών αγωνιών και θράσος να σου πετούν όλη αυτή την ιδιοσυγκρασιακή  μουσική στα μούτρα. Πόσοι και πόσοι το προσπάθησαν στα μαγικά χρόνια των 60's και 70's όταν το rock n' roll αποτελούσε αληθινή αντί-κουλτούρα; Μάλλον πολλοί. Λίγοι, όμως, με τόσο δικό τους τρόπο. Πίσω από τον ορυμαγδό του feedback σε έναν πλανήτη lo-fi τραγουδιών εκκολάπτεται μια γιγάντια καρδιά που πάλλεται με πολλούς χτύπους το λεπτό.
Σε αυτό το τριπλό βινύλιο, απολαυστικό από το μέγεθος του και μόνο, δεν θα βρεις τίποτα λιγότερο από τον ψυχισμό δύο "παράξενων". Αυτό που μου αρέσει στη μουσική των Half Japanese είναι πως δεν κάνουν απολύτων τίποτα για να σου τραβήξουν την προσοχή. Είναι οι uncool λεπτομέρειες (ένας τίτλος τραγουδιού, μια κραυγή, ένας ασυντόνιστος ρυθμός στα ντραμς) που σου τραβούν την προσοχή. Και, βέβαια, το συνολικό αποτέλεσμα. Στο λήμμα "ιδιοσυγκρασιακή έκφραση" ,μαζί με πολλούς άλλους, οι Half Japanese θα είναι πρώτοι-πρώτοι. Δικαίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου